آیا می شود بعد از فوت شوهر مهریه را مطالبه کرد ؟
شوهرم فوت کرده و قبل اینکه فوت کنه دنبال کارای گرفتن مهریه ام بودم الان که فوت کرده اگرمال اموالی نداشته باشه یا اینکه پدرش بخاطر اینکه من نتونم درخواست مهرم و ازشون بکنم مال اموالی بنام اون ثبت نکرده باشه من چطورمیتونم مطالبه مهریه ام رو ازشون بکنم و درخواست بدم ؟ و آیا اصلا اگر شوهر مالی نداشته باشد می توان مهریه را مطالبه کرد ؟ و فایده ای دارد ؟ آیا پدر هیچ مسئولیتی در مقابل پرداخت مهریه پسر ندارد ؟
امتیاز:
|
تعداد بازدید: 1360
پاسخ – مطالبه مهریه بعد از فوت شوهر
- مطابق ماده 1082 قانون مدنی به مجرد عقد نکاح زن مالک مهر می شود و می تواند هر نوع تصرفی را که بخواهد در آن بنماید. بنابراین مهریه بعد از عقد نکاح به مالکیت زن درمیآید و زن می تواند هر زمان که بخواهد آن را مطالبه نموده و نشوز و عدم تمکین او نیز مانع از تحقق و مطالبه این حق نمی گردد. با این وجود تعیین مهریه در عقد دائم شرط ضروری برای صحت عقد نبوده و در صورتی که مهریه در هنگام عقد نکاح تعیین نشده باشد عقد صحیح و نافذ می باشد و طرفین می توانند بعد از ازدواج در مورد مهریه توافق نمایند.
- مهریه می تواند عندالمطالبه یا عندالاستطاعه باشد؛ تفاوت این دو در این است که برخلاف مهریه ی عندالمطالبه، برای دریافت مهریه عندالاستطاعه زن باید توانایی مالی مرد را برای پرداخت مهریه در دادگاه ثابت نماید.
- نکته ی قابل توجه در خصوص مهریه این است که ضمانت اجرای کیفری و جلب شوهر تنها به میزان یکصد و ده سکه می باشد و برای مازاد آن نمی توان شوهر را به صورت کیفری تعقیب نمود.
- همچنین مطابق ماده 1083 قانون مدنی، دادگاه می تواند به شرایط طرفین و وضعیت مالی زوج برای تادیه تمام و یا قسمتی از مهر رای به تقسیط دهد.
- در رابطه با امکان مطالبه ی مهریه بعد از فوت شوهر باید گفت مهریه زن دینی است که بر ذمه مرد قرار دارد که یعنی از بدهی های مرد محسوب و مهر زوجه بعد از فوت شوهر هم مانند دیگر دیون او از محل ترکه او پرداخت می شود.
- مهریه زن پس از مرگ شوهر ، هم در عقد دائم و هم در عقد موقت قابل مطالبه است و از این جهت با هم تفاوتی ندارند و تنها تفاوت آن ها در این است که اگر عقد موقت به ثبت رسمی نرسیده باشد ، امکان مطالبه آن از طریق اجرای ثبت وجود ندارد.
- بنابراین زن امکان مطالبه مهریه از سهم الارث متوفی را دارد. نکته حائز اهیمت در این خصوص این است که چنانچه متوفی مالی بر جای نگذاشته باشد، سایر وراث تکلیفی برای پرداخت مهریه بر عهده ندارند و بر طبق قانون وراث تکلیفی به پرداخت دیون متوفی که مازاد از ماترک است ندارند.
پاسخ به پرسش مخاطب در خصوص مطالبه مهریه شوهر فوت شده
♦ در پاسخ به پرسشی که طرح فرمودید باید گفت مطالبه ی مهریه ی زن از اموال شوهر متوفی امکان پذیر می باشد و برابر ماده 3 آیین نامه اجرایی قانون مدنی، نرخ محاسبه مهریه زوجه بعد از فوت شوهر و از سهم الارث او در صورتی که وجه رایج باشد بر مبنای تاریخ فوت شوهر می باشد.
♦ منتها در رابطه با موردی که شما طرح فرمودید باید گفت در صورتی می توان مهریه را بعد از فوت شوهر مطالبه نمود که ایشان مال و اموالی از خود داشته باشد.
♦ در غیر این صورت و جایی که متوفی مالی نداشته باشد، امکان وصول مهریه وجود ندارد چراکه غیر از اموال همسرتان نمی توانید از اموال پدر یا سایر افراد خانواده اش مهریه تان را وصول نمایید و آن ها هیچ تکلیفی به پرداخت مهریه ی شما نه در زمان حیات همسرتان و نه پس از فوت او ندارند.
مستندات قانونی - مطالبه مهریه بعد از فوت شوهر
ماده ۸۶۸ قانون مدنی
مالکیت ورثه نسبت به ترکه متوفی مستقر نمیشود مگر پس از اداء حقوق و دیونی که به ترکه میت تعلق گرفته.
ماده ۸۶۹ قانون مدنی
حقوق و دیونی که به ترکه میت تعلق میگیرد و باید قبل از تقسیم آن اداء شود ازقرار ذیل است:
۱) قیمت کفن میت و حقوقی که متعلق است به اعیان ترکه مثل عینی که متعلق رهن است.
۲) دیون و واجبات مالی متوفی.
۳) وصایای میت تا ثلث ترکه بدون اجازه ورثه و زیاده بر ثلث با اجازه آنها.
ماده ۸۷۰ قانون مدنی
حقوق مزبوره در ماده قبل باید به ترتیبی که در ماده مزبوره مقرر است تادیه شود و مابقی اگر باشد بین وراث تقسیم گردد.
ماده ۱۰۸۲ قانون مدنی
به مجرد عقد زن مالک مهر میشود و میتواند هر نوع تصرفی که بخواهد در آن بنماید.
تبصره (الحاقی ۱۳۷۶/۴/۲۹) - چنانچه مهریه وجه رایج باشد متناسب با تغییر شاخص قیمت سالانه زمان تادیه نسبت به سال اجرای عقد که توسط بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران تعیین می گردد محاسبه و پرداخت خواهد شد مگر اینکه زوجین در حین اجرای عقد به نحو دیگری تراضی کرده باشند.
آییننامه اجرایی این قانون حداکثر ظرف مدت سه ماه از تاریخ تصویب توسط بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران با همکاری وزارت دادگستری و وزارت امور اقتصادی و دارائی تهیه و به تصویب هیات وزیران خواهد رسید.
ماده ۱۰۸۳ قانون مدنی
برای تادیه تمام و یا قسمتی از مهر میتوان مدت یا اقساطی قرار داد.
پاسخ داده شده توسط کارشناس حقوقی ما