امکان مطالبه خسارت تاخیر از خسارت دیرکرد
من اصل پول را دادم حالا محکوم به خسارت دیرکرد هستم سال ۹۸ حکم بریده شده است آیا باز هم اگر همین خسارت دیرکرد را ندهم باز هم خسارت تاخیر میخورد یا همان حکم سال ۹۸ پا برجا است و فقط همان است ؟
امتیاز:

|
تعداد بازدید: 364

پاسخ – آیا می شود بابت تاخیر در پرداخت خسارت دیرکرد باز هم خسارت گرفت ؟
- در شرایطی که شخصی به دیگری بدهکار باشد، باید این بدهی خود را به او بپردازد. گاهی ممکن است به جهت تأخیر در پرداخت، طلبکار متحمل ضرر و زیان شود. در این حالت او میتواند علاوه بر مبلغ اصلی، خسارت تأخیر تأدیه را نیز مطالبه کند.
- چنانچه شخصی به دلیل یک عقد مانند بیع، اجاره یا به علت ورود خسارت به دیگری بدهکار شود، موظف است این بدهی را به طرف مقابل پرداخت کند.
- دین به موجب عقد یا ایراد خسارت به دیگری بر عهده فرد قرار میگیرد. در این صورت اگر او این دین را در موعد مقرر به طلبکار پرداخت نکند، طرف مقابل میتواند از طریق دادگاه خسارت ناشی از تأخیر در پرداخت را نیز مطالبه کند.
- در شرایطی که دادگاه به جهت تغییر فاحش قیمت سالانه، برای دین، خسارتی را تعیین کند، محکومعلیه باید این خسارت را به محکومله بپردازد. برای این موضوع لازم است که دین، وجه رایج باشد و تغییر فاحشی نسبت به آن صورت گرفته باشد.
این محتوا متعلق به سایت دفتر وکالت دادگران حامی ((dadgaran.com)) بوده و بهره برداری از آن بدون ذکر منبع ممنوع است.
پاسخ به پرسش مخاطب در خصوص مطالبه خسارت تاخیر از خسارت دیرکرد
♦ در پاسخ به سوال شما باید بگوییم، خسارت بر خسارت مبنای شرعی و قانونی ندارد. اگر یک بار محکوم به پرداخت خسارت ناشی از پرداخت دین شده باشید، دیگر به این خسارت مبلغ دیگری اضافه نمیشود. یعنی دوباره به خسارت دیرکرد، خسارت دیگری اضافه نخواهد شد.
♦ بنابراین اگر شما یک بار به حکم دادگاه به پرداخت خسارت و مبلغ اصلی محکوم شدهاید، دوباره برای تأخیر در پرداخت خسارت به مبلغ دیگری محکوم نخواهید شد. این محتوا متعلق به سایت دفتر وکالت دادگران حامی ((dadgaran.com)) بوده و بهره برداری از آن بدون ذکر منبع ممنوع است.
مستندات قانونی - مطالبه خسارت تاخیر تادیه از خسارت دیرکرد
ماده ۲۲۰ قانون مدنی
بر اساس این ماده، عقود علاوه بر اینکه متعاملین را به اجرای چیزی که به آن تصریح شدهاست، ملزم میکند، بلکه متعاملین به کلیه نتایجی هم که به موجب عرف و عادت یا به موجب قانون از عقد حاصل میشود، نیز ملزم میشوند.
ماده ۵۲۲ قانون آیین دادرسی مدنی
در دعاوی که موضوع آن دین و از نوع وجه رایج است و با مطالبه داین و تمکن مدیون، مدیون از پرداخت آن امتناع کرده است، در صورت تغییر فاحش شاخص قیمت سالانه از زمان سررسید تا هنگام پرداخت و بعد از مطالبه طلبکار، دادگاه با رعایت تناسب تغییر شاخص سالانه که توسط بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران، تعیین میشود را محاسبه و مورد حکم قرار خواهد داد. مگر اینکه؛ طرفین به نحو دیگری مصالحه کنند.
ماده 515 قانون آیین دادرسی مدنی
خواهان حق دارد ضمن تقدیم دادخواست یا در اثنای دادرسی یا به طور مستقل، جبران خسارات ناشی از دادرسی یا تأخیر انجام تعهد یا عدم انجام آن را که به علت تقصیر خوانده نسبت به اداء حق یا امتناع از آن به دعاوی وارد شده یا خواهد شد، همچنین اجرتالمثل را به لحاظ عدم تسلیم خواسته یا تأخیر تسلیم آن از باب اتلاف و تسبیب از خوانده مطالبه کند.
ماده 515 قانون آیین دادرسی مدنی
خواهان حق دارد ضمن تقدیم دادخواست یا در اثنای دادرسی و یا بهطور مستقل جبران خسارات ناشی از دادرسی یا تأخیر انجام تعهدیا عدم انجام آن را که به
علت تقصیر خوانده نسبت به اداء حق یا امتناع از آن به وی وارد شده یا خواهد شد ، همچنین اجرتالمثل را بهلحاظ عدمتسلیم خواسته یا تأخیر تسلیم آن ازباب اتلاف و تسبیب از خوانده مطالبه نماید. خوانده نیز میتواند خسارتی را که عمداً از طرف خواهان با علم به غیر محق بودن در دادرسی به او وارد شده از خواهان مطالبه نماید. دادگاه در موارد یادشده میزان خسارت را پس از رسیدگی معین کرده و ضمن حکم راجع به اصل دعوا یا به موجب حکم جداگانه محکومعلیه را به تأدیهخسارت ملزم خواهد نمود. در صورتی که قرارداد خاصی راجع به خسارت بین طرفین منعقد شده باشد برابر قرارداد
رفتار خواهد شد.
تبصره 1 - در غیر مواردی که دعوای مطالبه خسارت مستقلاً یا بعد از ختم دادرسی مطرح شود مطالبه خسارتهای موضوع این ماده مستلزم تقدیمدادخواست نیست.
تبصره 2 - خسارت ناشی از عدمالنفع قابل مطالبه نیست و خسارت تأخیر تأدیه در موارد قانونی، قابل مطالبه میباشد.
این محتوا متعلق به سایت دفتر وکالت دادگران حامی ((dadgaran.com)) بوده و بهره برداری از آن بدون ذکر منبع ممنوع است.
پاسخ داده شده توسط کارشناس حقوقی ما