توقیف حقوق استخدامی بابت اجرای مهریه
آیا علاوه بر کسر یک چهارم از حقوق شخص بدهکار مهریه، میتوان درخواست داد که پاداشها و بن کارتی که بمناسبتهای مختلف در طول سال پرداخت میشود، توقیف شود و به حساب طلبکار مهریه واریز شود؟
امتیاز:
|
تعداد بازدید: 4528
پاسخ – امکان توقیف عیدی و پاداش بابت مهریه
- کلیه وزارتخانه ها و موسسات دولتی و عمومی که در قانون استخدام کشوری ذکر شده اند به واسطه کاری که کارمندان و مستخدمین دولتی انجام می دهند، به آن ها حقوق پرداحت می پردازند و با توجه به قوانین، مزایایی از جمله پاداش آخر سال برای کارمندان در نظر می گرفته می شود.
- در مواردی که زوجه مهریه خود را مطالبه می کند ممکن است زوج دارای شغل دولتی باشد و حقوق و مزایای او توسط دولت و تحت قوانینی همچون قانون استخدام کشوری و قانون مدیریت خدمات کشوری پرداحت گردد.
- باید به این نکته توجه داشت که قانونگذار در ماده 1082 و 1083 و تبصره مربوط به آن زوجه را مالک و مستحق دریافت مهریه می داند و با توجه به این جمله که(می تواند هر تصرفی که بخواهد در آن کند) یک استقلال مالی را برای زوجه در نظر گرفته است.
- حقوق استخدامی ماهیانه و پاداشی که کارمند دریافت می کند جزء اموال و دارایی های او محسوب می شود و اگر کارمند دین و یا قرضی داشته باشد می توان بواسطه آن، حقوق استخدامی و مزایای او را توقیف نمود.
- هنگامی که زوجه مهریه خود را مطالبه کند و زوج از پرداحت آن استنکاف نماید، زوجه می تواند با مراجعه به دادگاه صالح تقاضای پرداحت مهریه و همچنین توقیف حقوق استخدامی و پاداش زوج را کند البته باید توجه داشت که این توقیف به میزان مهریه است و مازاد بر میزان مهریه را نمی توان توقیف نمود.
- با توجه و بررسی مواد 96 و 97 قانون اجرای احکام مدنی به این نکته می توان پی برد که قانونگذار توقیف حقوق استخدامی کارمندان و مزایای مربوط به آن از بابت مهریه را شناسایی کرده است و همچنین شرایطی را از جمله منع توقیف حقوق استخدامی نظامیان در هنگام جنگ و نحوه برداشت از حقوق استخدامی افراد بازنشسته را در نظر گرفته است.
- همچنین مطابق ماده ۹۷ قانون اجرای احکام مدنی، مدیر اجرا، توقیف حقوق و مزایای کارمند را به سازمانی که او در آنجا مشغول به کار است، ابلاغ می کند. رئیس یا مدیر آن سازمان هم، موظف است که به مقدار لازم از حقوق و مزایای کارمند کم کند و آن را برای مسئولین اجرای حکم، بفرستد، مسئولین مربوطه هم، مبلغ مذکور را در اختیار زوجه، قرار خواهند داد.
پاسخ به پرسش مخاطب در خصوص توقیف حقوق استخدامی بابت اجرای مهریه
♦ مخاطب گرامی سایت دادگران، در خصوص پاسخ به این سوالی که مطرح فرمودید باید گفت با توجه و بررسی مطالب فوق می توان دریافت که قانونگذار حقوق استخدامی و مزایای مربوط به آن از جمله پاداش ها و کارت های هدیه بانکی را جزء دارایی های شما در نظر گرفته است و زوجه می تواند از دادگاه صالح تقاضای توقیف حقوق استخدامی شما و مزایای مربوط به آن را کند.
♦ البته باید به این نکته اشاره داشت که با توجه به شرایط و وضعیت اقتصادی و قوانین و مقررات مربوطه، دادگاه این توقیف و برداشت را قسط بندی می نماید که مستخدمین دولت در وضعیت عسر و حرج قرار نگیرند. در صورت نیاز به اطلاعات بیشتر می توانید نسبت به دریافت نوبت مشاوره حضوری و یا تلفنی دفتر وکالت دادگران اقدام فرمایید.
مستندات قانونی - توقیف حقوق شوهر بابت مهریه
اصل 22 قانون اساسی
حیثیت، جان، مال، حقوق، مسکن و شغل اشخاص از تعرض مصون است مگر در مواردی که قانون تجویز کند.
اصل 34 قانون اساسی
دادخواهی حق مسلم هر فرد است و هر کس میتواند به منظور دادخواهی به دادگاههای صالح رجوع نماید. همه افراد ملت حق دارند این گونه دادگاهها را در دسترس داشته باشند و هیچکس را نمیتوان از دادگاهی که به موجب قانون حق مراجعه به آن را دارد منع کرد.
ماده 1082 قانون مدنی
به مجرد عقد زن مالک مهر میشود و میتواند هر نوع تصرفی که بخواهد در آن بنماید.
تبصره - چنانچه مهریه وجه رایج باشد متناسب با تغییر شاخص قیمت سالانه زمان تادیه نسبت به سال اجرای عقد که توسط بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران تعیین می گردد محاسبه و پرداخت خواهد شد مگر اینکه زوجین در حین اجرای عقد به نحو دیگری تراضی کرده باشند.
آییننامه اجرایی این قانون حداکثر ظرف مدت سه ماه از تاریخ تصویب توسط بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران با همکاری وزارت دادگستری و وزارت امور اقتصادی و دارائی تهیه و به تصویب هیات وزیران خواهد رسید.
ماده 1083 قانون مدنی
برای تادیه تمام و یا قسمتی از مهر میتوان مدت یا اقساطی قرار داد.
ماده 96 قانون اجرای احکام مدنی
از حقوق و مزایای کارکنان سازمانها و موسسات دولتی یا وابسته به دولت و شرکتهای دولتی و شهرداریها و بانکها و شرکتها و بنگاههای خصوصی و نظائر آن در صورتی که داری زن یا فرزند باشند ربع و الا ثلث توقیف میشود.
تبصره ۱ - توقیف و کسر یک چهارم حقوق بازنشستگی یا وظیفه افراد موضوع این ماده جایز است مشروط بر اینکه دین مربوط به شخص بازنشسته یا وظیفهبگیر باشد.
تبصره ۲ - حقوق و مزایای نظامیانی که در جنگ هستند و مستمری مددجویان کمیته امداد امام خمینی (ره) و سازمان بهزیستی توقیف نمیشود.
ماده 97 قانون اجرای احکام مدنی
در مورد ماده فوق مدیر اجرا مراتب را به سازمان مربوط ابلاغ مینماید و رییس یا مدیر سازمان مکلف است از حقوق و مزایایمحکومعلیه کسر نموده و به قسمت اجرا بفرستد.
پاسخ داده شده توسط کارشناس حقوقی ما