تماس و مشاوره با
وکیل پایه یک دادگستری
 
ساعات کاری دفتر
9:00 تا 18:00
ارسال سوال حقوقی و درخواست
آرشیو سوالات حقوقی از وکلای دادگران
تاریخ انتشار: یکشنبه 06 فروردین 1402

 چگونه می توان انتقال اموال به یکی از فرزندان را باطل کرد ؟

با سلام.پدربزرگ من سواد نداشتن و از قبل چون تمام اموال را پدر من کار کرده و بدهی ایشون را داده بود همه میگفتن مال و اموال برای پدرم هست .بابا بزرگ طی یک صلح نامه کل اموال را به بابا صلح کرده خیلی سال پیش.از قضا شاهدین یکیشون فوت شده یکی هم به دلیل اینکه دخترش همسر زن برادر عموم هست نمیاد برای شهادت و تنها شوهر عمه ام هست که شهادت بده در صلح نامه مبلغ ذکر نشده است.عموی کوچکم که پیش پدربزرگم بود چون شغل و سوادی نداره از یک زمانی شروع کرد به پدربزرگم دارویی را خوراندن که بعدها فهمیدیم شربتی که معتادین جایگزین مواد میدهند و تقریبا پدربزرگم دیگه حواسشون جمع نبود زمان مصرف در صورتی که پدربزرگم حتی سیگار هم نمیکشیدن.ایشون با پول پدربزرگ همه را جذب و بقولی میخریدن پدربزرگم هم همیشه میگفتن که بابام بعد از ایشون اموال را تقسیم کنند و بعد از فوت پدربزرگم در سال 99 متوجه شدیم ایشون از بابا بزرگ در دفترخانه تمام اموال را گرفتن آیا دفترخانه نباید از پدربزرگم میخواست تا یکی از فرزندانش حداقل به غیر از منتفع حضور داشته باشندو اصلا این انتقال صحیح هست یا خیر و چگونه می توان این انتقال اموال را باطل نمود.

 

امتیاز: Article Rating | تعداد بازدید: 233

 

پاسخ – امکان باطل کردن انتقال اموال به یکی از فرزندان بدون اطلاع سایرین

  • عقد صلح از جمله عقود لازم است و طرفین حق برهم زدن عقد را ندارند 
  • در ثانی عقد صلح از جمله عقود رضایی است که بدون هیچ تشریفات دیگری عقد منعقد خواهد شد و آثار خود را بر جا خواهد گذاشت.
  • در قانون مدنی ایران عقد صلح در معنای گسترده خود به کار رفته است و هم شامل سازش و آشتی و در مقام پایان بخشی به دعوا و دفع ترافع به کار می رود و هم در مقام انجام معامله واقع شود که مواد ۷۵۲ و ۷۵۸ قانون مدنی نیز بدان تصریح دارد. 
  • نکته مهم در اینجا این است که اگر مورد صلح عین معین باشد و در مقابل آن عوضی مشخص شود گویی صلح را در قالب عقد بیع قرار داده ایم اما احکام و قواعد مخصوص بیع در آن جاری نخواهد بود.
  • عقد صلح قالبی است وسیع تر همه عقود معین که برای تحقق حاکمیت اراده فراهم آمده است.
  • صلح در هر حال از عقود لازمه محسوب میشود و طبق قواعد عمومی قرارداد ها انجام خواهد گرفت و جز در مواردی که قرارداد دارای خیار شرط باشد یا اینکه به صورت شرط نتیجه در صورت عدم اجرای تعهد عقد منفسخ شود هیچ یک از طرفین حق برهم زدن عقد را نخواهند داشت و در صورتیکه احدی از طرفین به تعهد خود چه در تسلیم مبیع و چه در تادیه ثمن عمل نکند، اصل استحکام قرارداد ها جاری خواهد بود و صرفا الزام طرفین به انجام تعهدات چاره این مسئله خواهد بود. همچنین است در مورد سایر عقود و طرفین می توانند در قالب عقد صلح أموال خود را به دیگران ببخشند .
  • در بخش دوم باید گفت که افراد در زمان حیات خود می تواند هر گونه دخل و تصرفی که میخواهد در أموال خود بکند و در صورتیکه دارای اهلیت کامل استیفا باشند نیازی به تنفیذ شخص دیگری نیست.
  • اصل بر این است که افراد پس از پایان دوران صغر و رسیدن به سن بلوغ دارای اهلیت کامل هستند و حق دخل و تصرف در أموال خود را دارند. و اگر کسی ادعایی خلاف اهلیت افراد دارد باید این امر را اثبات کند .
  • علی الخصوص اهمیت اهلیت در معاملاتی است که افراد انجام می دهند و از شرایط اساسی صحت محسوب میشود به این معنا که اگر یکی از این شرایط که در ماده ۱۹۰ فانون مدنی نباشد عقد بیع طور کلی باطل است که بکی از آن موارد اهلیت محسوب میشود و شرایط سالم در أراده و اختیار و سلامت عقل است. 

پاسخ به پرسش مخاطب در خصوص ابطال انتقال اموال به یک فرزند

♦  اینکه  پدربزرگ در زمان حیات خود عقد صلحی منعقد کرده است و اموال را در قالب صلح به پدر انتقال داده است این عقد نیاز به هیچ تشریفات دیگری ندارد و عقدی است لازم که همگی باید پایبند به آن باشند و عقود لازم حتی با فوت هم از بین نخواهد رفت و آثار خود را خواهد داشت. پس دیگر عمو این حق را ندارد که اگر بعد از انعقاد عقد صلح در دفترخانه اموال پدر را به نام خود بزند ؛ البته سوال کمی مبهم است که این دو قرارداد در چه زمانی واقع شده اند .

♦  اما اگر ابتدا پدربزرگ اموال را بنام پدر صلح کرده باشد دیگر پدربزرگ حق اینکارا نداشته است که دوباره أموال را به دیگری ببخشد و این عقد فضولی خواهد بود و نیازمند تنفیذ پدر است.

♦   در مورد سلامت عقل پدربزرگ هم باید گفت که اگر مصرف قرص به حدی بوده باشد که سلامت عقل پدربزرگ را از بین برده باشد و قدرت اراده و اختیار و تشخیص زایل شده باشد دیگر این عقد به طرق دیگری نیز باطل خواهد بود چرا که شرایط اساسی صحت وجود نداشته است .

 

 

مستندات قانونی - انتقال اموال

ماده 190 قانون مدنی

 براي صحّت هر معامله شرايط ذيل اساسي است. 

1) قصد طرفين و رضاي آنها 
2) اهليت طرفين 
3) موضوع معين كه مورد معامله باشد 
4) مشروعيت جهة معامله 

ماده 247 قانون مدنی

معامله بمال غير جز بعنوان ولايت يا وصايت يا وكالت نافذ نيست ولو اينكه صاحب مال باطناً راضي باشد ولي اگر مالك يا قائم‌مقام او پس از وقوع معامله آنرا اجازه نمود در اينصورت معامله صحيح و نافذ ميشود. 
ماده 248 قانون مدنی

اجازه مالك نسبت بمعامله فضولي حاصل ميشود بلفظ يا فعلي كه دلالت بر امضاء عقد نمايد. 
ماده 249 قانون مدنی

سكوت مالك ولو با حضور در مجلس عقد اجازه محسوب نميشود. 
ماده 250 قانون مدنی

اجازه در صورتي مؤثر است كه مسبوق بِرَد نباشد والّا اثري ندارد. 
ماده 752 قانون مدنی

صلح ممكن است يا در مورد رفع تنازع موجود و يا جلوگيري از تنازع احتمالي در مورد  
معامله و غير آن واقع شود. 

ماده 753 قانون مدنی

براي صحّت صُلح طرفين بايد اهليّت معامله و تصرف در مورد صلح داشته باشند.

ماده 754 قانون مدنی

هر صلح نافذ است جز صلح بر امري كه غير مشروع باشد.

ماده 758 قانون مدنی

صلح در مقام معاملات هر چند نتيجه معامله را كه بجاي آن واقع شده است ميدهد ليكن شرايط و احكام خاصه آن معامله را ندارد ‌بنابراين اگر مورد صلح عين باشد در مقابل عوض نتيجه آن همان نتيجه بيع خواهد بود بدون اينكه شرايط و احكام خاصه بيع در آن مجري شود.

 


پاسخ داده شده توسط کارشناس حقوقی ما

 

راه های ارتباط، مشاوره و اعطای وکالت به وکیل متخصص ارث و انحصار وراثت 

ثبت امتیاز
نظرات
در حال حاضر هیچ نظری ثبت نشده است. شما می توانید اولین نفری باشید که نظر می دهید.
ارسال نظر جدید

Website

تصویر امنیتی
کد امنیتی را وارد نمایید:

جستجو
ارسال سوال حقوقی و درخواست

رزرو وقت مشاوره حقوقی با ما

در صورت تمایل به دریافت مشاوره حقوقی با وکیل پایه یک دادگستری و جهت هماهنگی و رزرو وقت مشاوره کلیک کنید.