تماس و مشاوره با
وکیل پایه یک دادگستری
 
ساعات کاری دفتر
9:00 تا 18:00
ارسال سوال حقوقی و درخواست
آرشیو سوالات حقوقی از وکلای دادگران
تاریخ انتشار: دوشنبه 19 مهر 1400

 امکان مطالبه خسارت علاوه بر دیه

درود ... سال ۷۸ پسری با خودرو به من زد و در پای من تعداد زیادی پلاتین قرار داره که حالا چرک کرده.پسر را از کشور خارج کردند و پدرش که رایزن فرهنگی ایران در .... بود کفیلش شد و وکیلش هیچ خسارتی نداد.حالا بخواهم جراحی کنم میتوانم شکایت کنم؟ و آیا میشود ایشان را مجبور به پرداخت خسارت علاوه بر دیه کرد؟

 

امتیاز: Article Rating | تعداد بازدید: 583

 

پاسخ - مطالبه خسارت و دیه

  • در مورد خسارات بدنی باید گفت که ضرر هایی هستند که از لطمه به تمامیت جسمانی افراد ناشی میشود.این لطمات در درجه اول ناملایمات و درد و رنج است و در ادامه بحث هایی از قبیل هزینه های درمانی و پزشکی و هزینه های از کار افتادگی است.
  • خسارت بدنی افراد با توجه به آلام و درد ناشی از رنج ناشی از صدمه و محرومیت از لذت ها و موقعیت های شخصی تعیین میشود. این ساز و کار در ماده 5 قانون مسئولیت مدنی مصوب 1339 بیان شده است ولی با تصویب قانون دیات در قانون مجازات اسلامی این منطق کنار گذاشته شد و و دیه و ارش جایگزین آن شد. بر همین اساس دادگاه حق ندارد چیزی جز ارش یا دیه تعیین شده در خسارات بدنی تعیین کند . (رای وحدت رویه دیوانعالی کشور شماره 619 مورخ 1376/9/28)
  • در قانون مسئولیت مدنی زیان زننده را مسئول جبران خسارات بدنی به معنای خاص معرفی کرده است علاوه بر آن او را مکلف به جبران کلیه خسارات مالی هزینه درمان و از کار افتادگی نیز تصریح کرده است. علاوه برماده یک همین قانون ماده 5 و 6 هم به این امر اشاره دارد.
  • اداره حقوقی قوه قضاییه در نظریه شماره 7/3074 مورخه 1362/8/9 اعلام می دارد که در صورتی که حکم به پرداخت دیه شده باشد دیگر موردی برای مطالبه ضرر وزیان نیست زیرا حدود آن را قانونگذار در قانون مجازات تعیین کرده است اما در مورد خسارات مالی و هزینه های درمان که مازاد بر دیه است قابل مطالبه است.
  • اما در مورد نظام آیین دادرسی باید گفت در این نوع موارد دعاوی مسئولیت کیفری از مدخل نظام آیین دادرسی کیفری (دادسرا - دادگاه های کیفری و مراحل خاص تجدید نظر ) و امور مدنی از طریق آیین دادرسی مدنی و دادگاه های حقوقی و نظام خاص تجدید نظر آن تعیین و تکلیف میشود.
  • در همین رابطه دعوی کیفری و مدنی طبق تصریح قانون احکام دادگاه های کیفری برای دادگاه های حقوقی مطاع است و دادگاه های حقوقی باید تبعیت از آرای دادگاه کیفری کنند.
  • نکته دیگر در ماده 9 قانون آیین دادرسی کیفری بیان شده است که دعوی حقوقی ضرر و زیان می تواند به تبع امر کیفری در دادگاه کیفری مطرح شود و مورد رسیدگی قرار بگیرد.ولی دادگاه حقوقی نمیتواند امر کیفری را به تبع امر حقوقی رسیدگی کند و در مورد امر کیفری رای بدهد.

 

پاسخ به پرسش مخاطب در خصوص امکان مطالبه خسارت علاوه بر دیه

♦  در نتیجه در پاسخ به سوال شما باید گفت امکان مطالبه هیچ نوع خسارتی علاوه بر دیه در سیستم حقوقی ما وجود ندارد حتی هزینه های بیمارستان را نیز نمی توان مطالبه کرد.

♦  توجه داشته باشید که دیه خود نوعی جبران خسارت است و هر آسیب تنها یکبار جبران می شود و امکان گرفتن خسارات مضاعف وجود ندارد.

 

 

مستندات قانونی - مطالبه خسارت

ماده ۵ قانون مسئولیت مدنی

اگر در اثر آسیبی که به بدن یا سلامتی کسی وارد شده در بدن او نقصی پیدا شود یا قوه کار زیان ‌دیده کم گردد و یا از بین برود و یا موجب ‌افزایش مخارج زندگانی او بشود وارد کننده زیان مسئول جبران کلیه خسارات مزبور است.‌دادگاه جبران زیان را با رعایت اوضاع و احوال قضیه به طریق مستمری و یا پرداخت مبلغی دفعتاً واحده تعیین مینماید و در مواردی که جبران زیان‌ باید به طریق مستمری به عمل آید تشخیص اینکه به چه اندازه و تا چه مبلغ میتوان از وارد کننده زیان تامین گرفت با دادگاه است.اگر در موقع صدور حکم تعیین عواقب صدمات بدنی به طور تحقیق ممکن نباشد دادگاه از تاریخ صدور حکم تا دو سال حق تجدید نظر نسبت بحکم‌ خواهد داشت

ماده ۶ قانون مسئولیت مدنی

در صورت مرگ آسیب‌ دیده زیان شامل کلیه هزینه‌ها مخصوصاً هزینه کفن و دفن میباشد اگر مرگ فوری نباشد هزینه معالجه و زیان ناشی ‌از سلب قدرت کار کردن در مدت ناخوشی نیز جزء زیان محسوب خواهد شد.‌در صورتی که در زمان وقوع آسیب زیاندیده قانوناً مکلف بوده و یا ممکنست بعدها مکلف شود شخص ثالثی را نگاهداری ‌نماید و در اثر مرگ او‌شخص ثالث از آن حق محروم گردد وارد کننده زیان باید مبلغی به عنوان مستمری متناسب با مدتیکه ادامه حیات آسیب‌ دیده عادتاً ممکن و مکلف بنگاهداری شخص ثالث بوده به آن شخص پرداخت کند در این صورت تشخیص میزان تامین که باید گرفته شود با دادگاه است.در صورتی که در زمان وقوع آسیب نطفه شخص ثالث بسته شده و یا هنوز طفل بدنیا نیامده باشد شخص مزبور استحقاق مستمری را خواهد داشت

 

پاسخ داده شده توسط کارشناسان حقوقی ما

 

ثبت امتیاز
نظرات
در حال حاضر هیچ نظری ثبت نشده است. شما می توانید اولین نفری باشید که نظر می دهید.
ارسال نظر جدید

Website

تصویر امنیتی
کد امنیتی را وارد نمایید:

جستجو
ارسال سوال حقوقی و درخواست

رزرو وقت مشاوره حقوقی با ما

در صورت تمایل به دریافت مشاوره حقوقی با وکیل پایه یک دادگستری و جهت هماهنگی و رزرو وقت مشاوره کلیک کنید.