چگونگی اثبات مضاربه و پس گرفتن سرمایه از شریک کاری
من چند سال پیش مقداری پول در بانک داشتم و وقتی برای کار پیش دوستم رفتم ایشان از من خواست تا این پول را نزد او بسپارم و در قبال سود حاصله از پول مبلغی از سود حاصله از پول که در چرخه ی کاری بود را به من پرداخت کند ولی وقتی با ایشان سر عقد قرداد کاری (عقد مضاربه) به مشکل خوردم الان شش ماه میشود که نه به من از سودی از پول میدهد نه گردن میگیرد من الان برای پس گرفتن سرمایه از شریک ام باید چه کار کنم ؟
امتیاز:
|
تعداد بازدید: 821
پاسخ – ثابت کردن مضاربه و گرفتن سرمایه و سود مشارکت از شریک کاری
-
زمانی که شما پولی به دیگری می دهید تا با آن به فعالیت بپردازد و در قبال سود حاصله درصدی را به شما پرداخت نماید در قالب عقد مضاربه و یا مشارکت مدنی قابل تفسیر خواهد بود.
-
قانون مدنی در ماده 546 به تعریف عقد مضاربه پرداخته است و آن عقدی است که به موجب آن یکی از طرفین (مالک) سرمایه می دهد تا طرف دیگر(مضارب) با آن تجارت کرده و در سود آن شریک باشند.
-
عقد مضاربه از عقود جایزه محسوب می شود و در عین اینکه باید شرایط اساسی ماده ۱۹۰ قانون مدنی را داشته باشد (مانند اهلیت قصد رضا و…) شرایط اختصاصی را نیز باید دارا باشد .
-
در مضاربه سه رکن اصلی سرمایه ،عمل تجارت و سود وجود دارد.
-
سرمایه اولاً باید وجه نقد باشد و اموال نمی توانند در زمره سرمایه قرار بگیرند ثانیا سرمایه باید معلوم و معین باشد و ثالثا میزان سهم (حصه) هر طرف نیز باید ضمن عقد مضاربه مشخص گردد. این سهم باید به صورت نسبت مشخصی از کل سود تعیین شود. به عبارتی باید به صورت نسبت کسری باشد یا نسبت درصدی و نمی تواند به صورت مبلغ معین مورد توافق قرار گیرد.
-
طبق قانون، ضرر و زیان حاصل از تجارت برعهده مالک است. ولی اگر در عقد شرط شود که مضارب خسارتی را که در معامله بر مالک وارد می شود را جبران کرده و از دارایی خود به مالک ببخشد، شرط صحیح است.شرط صحت مضاربه، قبول خطر از جانب مالک و عدم ضمانت مضارب نسبت به سرمایه است.
به موجب ماده 550 قانون مدنی مضاربه عقدی جایز است و هر یک از طرفین هر زمان که اراده نمایند می توانند این عقد را به هم بزنند.
-
مضافاً این که به موجب ماده 551 این قانون عقد مضاربه به فوت،جنون یا سفه هر یک از طرفین و یا ورشکستیگی مالک و یا تلف شدن تمام سرمایه و سود و یا عدم امکان تجارت مورد توافق طرفین منفسخ می گردد.
اما مشارکت مدنی عقدی است که در قالب ماده 10 و فصل هشتم قانون مدنی میان طرفین منعقد می گردد و هر یک از شرکا به نسبت سهم خود در نفع و ضرر حاصله سهیم هستند مگر این که توافق دیگری میان طرفین وجود داشته باشد.
- شرکت نیز مانند مضاربه عقدی جایز بوده و شرکا هر زمانی می توانند از این شراکت خارج شوند مگر این که برای شرکت در ضمن عقد لازمی مدتی معین شده باشد.
پاسخ به پرسش مخاطب در خصوص اثبات مضاربه و پس گرفتن سهم ار شریک
♦ چه این که رابطه قراردادی میان شما در قالب مضاربه باشد و یا مشارکت، در هر صورت از سوی هر یک از شما قابل رجوع می باشد.
♦ بنابراین عدم تمایل دوست شما به ادامه ی این قرارداد می تواند اینگونه تفسیر گردد که ایشان دیگر تمایلی به ادامه این رابطه نداشته و عقد را به هم زده است.
♦ حال تکلیف شما چیست؟ شما می توانید با ارسال اظهارنامه به ایشان سهم الشرکه و سرمایه خود را مطالبه نمایید و در صورت استنکاف ایشان، اقدام به طرح دعوای اثبات شراکت و مطالبه سهم الشرکه ، سرمایه و خسارت تاخیر تادیه آن با جلب نظر کارشناس نمایید.
مستندات قانونی - مضاربه و پس گرفتن سرمایه از شریک
ماده 546 قانون مدنی
مُضاربه عقدي است كه بموجب آن اَحَد متعاملين سرمايه ميدهد با قيد اينكه طرف ديگر با آن تجارت كرده و در سود آن شريك باشند صاحب سرمايه مالك و عامل مُضارِب ناميده ميشود.
ماده 547 قانون مدنی
سرمايه بايد وجه نقد باشد.
ماده 548 قانون مدنی
حِصّه هر يك از مالك و مُضارب در منافع بايد جزء مُشاع از كل از قبيل رُبع يا ثُلث و غيره باشد.
ماده 549 قانون مدنی
حِصّههاي مزبوره در ماده فوق بايد در عقد مضاربه معين شود مگر اينكه در عرف مُنَجَّزاً معلوم بوده و سكوت در عقد منصرف بآن گردد.
ماده 550 قانون مدنی
مُضاربه عقدي است جائز.
ماده 551 قانون مدنی
عقد مُضاربه بيكي از علل ذيل منفسخ ميشود:
1) در صورت موت يا جنون يا سفَه اَحَد طرفين.
2) در صورت مُفلس شدن مالك.
3) در صورت تلف شدن تمام سرمايه و رِبح.
4) در صورت عدم امكان تجارتيكه منظور طرفين بوده.
پاسخ داده شده توسط کارشناس حقوقی ما