تماس و مشاوره با
وکیل پایه یک دادگستری
 
ساعات کاری دفتر
9:00 تا 18:00
ارسال سوال حقوقی و درخواست
آرشیو سوالات حقوقی از وکلای دادگران
تاریخ انتشار: چهارشنبه 31 خرداد 1402

 مطالبه سهم ارث پدری توسط فرزندان زن اول 

با سلام.پدرم دو همسر داشته که از اولی ۵ پسر واز دومی ۷ پسر و دختر بجا مونده ،زمانیکه پدرم زن دوم را میگیره یه کاغد دستی با زن اولش و برادرانش و کد خدا روستا مینویسند که کلیه اموالش چه منقول و چه غیر منقول را میبخشد به زن اول و بچه هایش و قرار شده که زندگی دومش هم برای زن دوم و فرزندانش باشد و حتی سند عادی قولنامه ای هم نوشته،حالا بعد از سه سال دو پسر از زن اولش تقاضای تقسیم ارث دادن خواستم بدونم چقدر احتمال داره موفق بشن ودیگه اینکه ما داریم یک قسمت ملک مورد نظر رو می سازیم ایا انها با شکایتشان می توانند جلوی ساخت و ساز ما رو بگیرند ؟ والسلام

 

امتیاز: Article Rating | تعداد بازدید: 161

 

پاسخ – آیا فرزندان زن اول از اموال پدر ارث می برند ؟ 

  • هر شخص در طول حیات خود می تواند هر میزان از اموال خود را که می خواهد در آن دخل و تصرف حقوقی بکند می تواند مقداری یا تمام آن را ببخشد ، صلح کند، بفروشد یا وصیت کند که البته وصیت دارای محدودیت یک سوم اموال است و این انتقال قطعی انجام خواهد شد مگر عقودی که جایز بوده و امکان خروج از آن تحت شرایط خاصی وجود خواهد داشت. 
  • یک نکته در ماده۸۳۷ قانون مدنی وجود دارد که مورث نمی تواند وارث خود را از ارث محروم کند و این شرط چه در ضمن معامله باشد و چه در قالب وصیت عهدی باشد بلااثر است اما زمانی هم وجود دارد که شخص با انتقال غیر منطقی اموال خود قصد محروم کردن وارثان خود از ارث را دارد که البته اثبات آن کمی سخت است ولی اگر چنین چیزی اثبات شود که برای محروم کردن وراث اموال را منتقل کرده است این عمل نیز در حکم محروم کردن است و بلا اثر خواهد بود. 
  • علاوه بر این مورد، حتی اگر کسی که در زمان حیات خود اموال را بخشیده باشد باز هم دادخوست تقسیم ارث از طرف هر یک از ذی نفعان بلا مانع است چرا که حق طبیعی آنها است و دعوا صحیح خواهد بود و رد نخواهد شد. حال اگر اموالی از طرف متوفی باقیمانده باشد طبق قواعد مربوط به ارث تفسیم خواهد شد.
  • اگر اموالی که قبل از فوت مورث به شما به عنوان متهب بخشیده شده باشد به تملیک شما در امده است و آثار حقوقی خود را به جا خواهد گذاشت، شما مالک خواهید بود چرا که هیچ حق رجوعی نیز برای بخشش از طرف پدر به فرزند نیز وجود نخواهد داشت طبق ماده ۸۰۳ قانون مدنی از موارد غیر قابل رجوع است.

 

پاسخ به پرسش مخاطب در خصوص مطالبه سهم ارث توسط فرندان زن اول

♦  پس اگر پدر شما در زمان حیات تمام اموال خود را به فرزندان و همسر اول خودش بخشیده باشد از ماترک او در زمان فوت جدا خواهد شد و دیگر وراث حقی نسبت به آن اموال ندارند در ثانی اگر در زمان فوت پدر بازهم اموال دیگری از او به جا مانده باشد (مثلا پس از بخشیدن اموال ، باز هم در ادامه زندگی خود اموالی را به تملک خود دراورده باشد) باز هم تمامی فرزندان و همسران از ان اموال ارث خواهند برد مگر اینکه مانند هبه نامه ای که برای همسر ‌و فرزندان زن اول خود تنظیم کرده است برای همسر دوم و فرزندان او نیز تهیه کرده باشد که در اینصورت اموالی که پس از هبه به زن اول به تملک پدر درآمده باشد برای همسر و فرزندان دوم خواهد بود در غیر اینصورت بقیه اموال به صورت ماترک متوفی خواهد بود و باید به صورت قواعد ارث به تملک تمام فرزندان و دو همسر در بیاید. 

 

 

مستندات قانونی - مطالبه سهم ارث پدری

ماده ۸۳۷ قانون مدنی
اگر کسی به موجب وصیت یک یا چند نفر از ورثه خود را از ارث محروم کند وصیت مزبور نافذ نیست.


ماده ۸۰۳ قانون مدنی
بعد از قبض نیز واهب می‌تواند با بقاء عین موهوبه از هبه رجوع کند، مگر در موارد ذیل:
۱- در صورتی که متهب پدر یا مادر و یا اولاد واهب باشد.
۲- در صورتی که هبه معوض بوده و عوض هم داده شده باشد.
۳- در صورتی که عین موهوبه از ملکیت متهب خارج شده یا متعلق حق غیر واقع شود خواه قهرا مثل اینکه متهب به واسطه فلس محجور شود خواه اختیارا مثل اینکه عین موهوبه به رهن داده شود.
۴- در صورتی که در عین موهوبه تغییری حاصل شود.


ماده ۷۹۵ قانون مدنی
هبه عقدی است که به موجب آن یک نفر مالی را مجاناً به کس دیگری تملیک می‌کند، تملیک‌ کننده واهب، طرف دیگر را متهب، مالی را که مورد هبه است عین موهوبه می‌گویند.


ماده ۸۰۲ قانون مدنی
اگر قبل از قبض واهب یا متهب فوت کند هبه باطل میشود.


ماده ۹۰۷ قانون مدنی
اگر متوفی ابوین نداشته و یک یا چند نفر اولاد داشته باشد ترکه به طریق ذیل تقسیم می‌شود:
‌اگر فرزند منحصر به یکی باشد خواه پسر خواه دختر تمام ترکه به او می‌رسد.
‌اگر اولاد متعدد باشند ولی تمام پسر یا تمام دختر ترکه بین آنها بالسویه تقسیم می‌شود.
‌اگر اولاد متعدد باشند و بعضی از آنها پسر و بعضی دختر پسر دو برابر دختر می‌برد.


ماده ۹۴۲ قانون مدنی
در صورت تعدد زوجات ربع یا ثمن ترکه که تعلق به زوجه دارد بین همه آنان بالسویه تقسیم می‌شود.


پاسخ داده شده توسط کارشناس حقوقی ما

 

راه های ارتباط، مشاوره و اعطای وکالت به وکیل متخصص ارث

ثبت امتیاز
نظرات
در حال حاضر هیچ نظری ثبت نشده است. شما می توانید اولین نفری باشید که نظر می دهید.
ارسال نظر جدید

Website

تصویر امنیتی
کد امنیتی را وارد نمایید:

جستجو
ارسال سوال حقوقی و درخواست

رزرو وقت مشاوره حقوقی با ما

در صورت تمایل به دریافت مشاوره حقوقی با وکیل پایه یک دادگستری و جهت هماهنگی و رزرو وقت مشاوره کلیک کنید.