تماس و مشاوره با
وکیل پایه یک دادگستری
 
ساعات کاری دفتر
9:00 تا 18:00
ارسال سوال حقوقی و درخواست
آرشیو سوالات حقوقی از وکلای دادگران
تاریخ انتشار: جمعه 17 شهریور 1402

 امکان پس گرفتن اموالی که برادرم با فریب پدرم مبایعه نامه کرده !

سلام. برادرم از پدرم که ۸۳ سال داشت قولنامه تمام زمین‌های کشاورزی را بنام خود با مبایعه نامه کرده، وهیچگونه شاهدی بغیر از همسر برادرم ندارد. با وجود اینکه پدرم سواد خواندن و نوشتن نداشت و فقط اثر انگشت زده که به دلیل نداشتن سواد نمی‌توانسته متن قرارداد را بخواند و فقط با اعتماد به حرف های برادرم زیر برگه ی مبایعه نامه را اثر انگشت زده است.آیا می‌توانیم از طریق قانون اقدام به پس گیری اموال کنیم؟ ممنون میشم راهنماییم کنید.

 

امتیاز: Article Rating | تعداد بازدید: 181

پس گرفتن اموال موروثی

 

آیا می توانیم اموالی که با فریب دادن پدرم بنام برادرم شده است را پس بگیریم ؟

  • از اساسی ترین شرایط صحت هر قراردادی اهلیت طرفین قرارداد است. اراده سالم طرفین که مشتمل بر قصد و رضای طرفین است از اساسی ترین شرایط صحت است و در صورتی که این امر مختل شود قرارداد از اساس باطل است و بلا اثر خواهد بود و بدان ترتیبی نمی دهند.
  • اما ممکن است برخی اوقات در اراده عیبی رخ دهد و اشتباه و تصور خلاف واقع بر آن عارض شود.که این امر یک مرتبه خفیف تر از نبود اراده است و ضمانت اجرای آن عدم نفوذ است.
  • در برخی موارد با اینکه اراده در حقیقت معیوب است، قانونگذار با توجه به اصل استحکام قراردادها عیب اراده را به عنوان عیب منشاء اثر قرار نمی دهد و معامله را کامل تلقی میکند اما برای جلوگیری از ضرر یک حق فسخی برای شخصی که اشتباه کرده است قرار می دهد.
  • البته با توجه به اصل استحکام قراردادها و امنیت اراده طرفین قانونگذار هر عیبی را داخل در اختلال اراده نمی داند و طبق ماده 199 قانون مدنی صرفا اشتباه و اکراه را جز عیوب رضا در نظر گرفته است. 
  • اشتباه به طور کلی تصوری غلط است که آدمی از چیزی دارد و در مبحث معاملات عبارت است از تصور نادرست معامله کننده درباره یکی از ارکان و عناصر عقد. اشتباه و تاثیر آن همیشه یکسان نیست گاهی اشتباه به اندازه ای مهم است که شرایط اساسی صحت معامله را از بین می برد و معامله از اساس باطل است گاهی اشتباه زمینه ایجاد حق فسخ را برای طرفین یا یکی از آنها ایجاد می کند. و گاهی نیز اشتباه تاثیری در شرایط اساسی ندارد و خللی به عقد وارد نمی کند. 
  • اشتباهی که باعث شود عقد از اساس باطل باشد اشتباهی است به قصد و اراده طرفین آسیب وارد کند. مثل اشتباه در جهت معامله یا علت وجود تعهد، اشتباه در نوع عقد ، اشتباه در هویت موضوع عقد. 
  • اما برخی اشتباهات باعث ایجاد خیار فسخ خواهد شد. مثل اشتباه در قیمت که خیار غبن ثابت است و فریب که خیار تدلیس ثابت است. 
  • تدلیس نمایاندن صفت کمالی است که وجود ندارد یا پنهان کردن نقصی که در مال موجود است به طوری که آن صفت مورد تراضی طرفین قرار گرفته است و بعد معلوم می شود آن صفت وجود ندارد یا اینکه عرفا آن صفت می بایست مورد تراضی قرار بگیرد و به طور ضمنی طرفین آن را پذیرفته اند مانند باکره بودن زوجه و اگر بعدا این وصف زایل شود نوعی تدلیس از نوع ترک فعل است و سکوت عمدی طرف معامله درباره عیب کالا در جایی که عرف بیان آن را لازم می داند نیز تدلیس به شمار می آید. 

پاسخ به پرسش مخاطب در خصوص پس گرفتن اموال از برادر

♦   صورت سوال دارای ابهام است و معلوم نیست که برادر شما دقیقا چه فریبی جهت انعقاد این قرارداد انجام داده است که این امر باعث شده که چنین قراردادی منعقد شود. حتی ممکن است که فریبی هم رخ نداده باشد و معامله در صحت کامل انجام شده باشد که اصل هم همین است یعنی در حال حاضر اصل صحت معاملات جاری است مگر اینکه خللی در اوصاف صحت قرارداد اثبات شود تا بتوان به استناد آن قرارداد را فسخ کرد.

♦   از طرفی هم ممکن است اشتباهی گریبان پدر شما شده باشد که از اساس عقد را دچار اختلال کرده باشد و معامله به دلیل نداشتن شرایط اساسی صحت باطل باشد. همانطور در متن فوق بیان شد ممکن است در علت ایجاد عقد یا جهت و داعی عقد دچار اشتباه شده باشد که این امر موجب بطلان معامله از اساس خواهد شد. 
♦ اما از همه موارد که بیشتر از همه احتمال دارد فریب و تدلیس برادر شما باشد و واقعه اصلی را پنهان کرده باشد که از مصادیق تدلیس با فعل منفی محسوب خواهد شد. که این امر ایجاد خیار فسخ خواهد کرد و اگر هم پدر در قید حیات نباشد این حق قابل انتقال به ورثه است و ورثه میتوانند از این حق استفاده کند. 

 

جهت ارتباط با وکیل پایه یک دادگستری کلیک کنید  - 88019243

 

مستندات قانونی - پس گرفتن اموال از یکی از ورثه

ماده ۱۹۹ قانون مدنی
رضای حاصل در نتیجه اشتباه یا اکراه موجب نفوذ معامله نیست . 

ماده ۲۰۰ قانون مدنی
اشتباه وقتی موجب عدم نفوذ معامله است که مربوط به خود موضوع معامله باشد. 

ماده ۲۰۱ قانون مدنی
اشتباه در شخص طرف به صحت معامله خللی وارد نمی آورد مگر در مواردی که شخصیت طرف علت عمده عقد بوده باشد.

ماده ۲۱۷ قانون مدنی
در معامله لازم نیست که جهت آن تصریح شود ولی اگر تصریح شده باشد مشروع باشد و الا معامله باطل است

ماده ۴۳۸ قانون مدنی
تدلیس عبارت است از عملیاتی که موجب فریب طرف معامله شود.

 ماده ۴۳۹ قانون مدنی
اگر بایع تدلیس نموده باشد مشتری حق فسخ بیع راخواهدداشت و همچنین است بایع نسبت به ثمن شخصی در صورت تدلیس مشتری. 

ماده ۴۴۰ قانون مدنی
خیار تدلیس بعد از علم به آن فوری است .

 

ثبت امتیاز
نظرات
در حال حاضر هیچ نظری ثبت نشده است. شما می توانید اولین نفری باشید که نظر می دهید.
ارسال نظر جدید

Website

تصویر امنیتی
کد امنیتی را وارد نمایید:

جستجو
ارسال سوال حقوقی و درخواست

رزرو وقت مشاوره حقوقی با ما

در صورت تمایل به دریافت مشاوره حقوقی با وکیل پایه یک دادگستری و جهت هماهنگی و رزرو وقت مشاوره کلیک کنید.