امکان طلاق زن به دلیل اعتیاد شوهر
سلام خسته نباشید شوهر بنده معتاد هست و پنج سال است که هیچ گونه نفقه ای به من وفرزندم نداده ومن هزینه ی زندگی را تامین میکردم وچند ماه پیش برگه ای بین من و ایشان تنظیم شده درصورتی که ایشان ترک نکنند و نفقه ی ما را پرداخت نکنند حق طلاق و حضانت فرزند با بنده باشد وایشان به قول خودعمل نکرده من الان میخواهم جدابشم میخوام راهنماییم کنین ممنون
امتیاز:
|
تعداد بازدید: 456
امکان طلاق زن به دلیل اعتیاد شوهر
- در ابتدا باید گفت که قانونگذار در تبصره ماده ۱۱۳۳ قانون مدنی با شرایط مقرر در مواد دیگر، پیش بینی طلاق به درخواست زن را کرده است.
- در صورتیکه دادگاه به سود زن حکم به انفاق کند و با وجود صدور اجراییه علیه شوهر حکم اجرا نشود زن میتواند از دادگاه تقاضای طلاق کند و دادگاه شوهر را ملزم به طلاق همسر خود میکند؛ در صورت خودداری شوهر از طلاق دادگاه راسا اقدام به طلاق خواهد کرد( الحاکم ولی الممتنع) در مورد اینکه نفقه نسبت به آینده است و ایا نفقه ایام گذشته را هم شامل میشود بین حقوقدانان و دادگاه ها مورد اختلاف است؛ اما در یک رای اصراری در هیات ۱۹/۷/۱۳۲۹ نفقه گذشته را نیز مشمول ماده ۱۱۲۹ قانون مدنی که در مورد خودداری یا عجز شوهر از پرداخت نفقه است، دانسته است.
- بحث بعدی عسر و حرج زوجه است که به معنای مشقت شدید است. و قاعده لاحرج از قواعد معروف فقهی است و مبتنی بر آیات قرآن است. و هرگاه دوام زناشویی برای زن با مشقت همراه باشد و مرد او را طلاق ندهد زن میتواند از دادگاه تقاضای طلاق کند.
- ماده ۱۱۳۰ قانون مدنی همین قاعده را بیان کرده است. در تبصره الحاقی مصوب ۱۳۸۱ ماده ۱۱۳۰ در صدد روشن کردن موارد عسر وحرج برامد و مصادیقی را بیان کرده است.بند ۲ تبصره در مورد اعتیاد زوج به أنواع مواد مخدر که أساس زندگی را مختل کرده است، پرداخت است. در صورت احراز توسط دادگاه از مصادیق عسر و حرج شناخته میشود و حاکم مبادرت به طلاق زوجه میکند.
- نکته مهم دیگر در این زمینه این است که بین زوجین توافقی شکل گرفته که مرد را متعهد ساخته است؛ و پس از مدتی او از تعهد خود سرباز زد. این شرط و توافق معتبر است و نه خلاف اقتضای عقد است و نه خلاف قانون و شرع. توافق انجام شده همانند مثالی است که در ماده ۱۱۱۹ قانون مدنی زده شده است ودر صورت عدم اجرای تعهد ، زن توکیل در طلاق داشته باشد که پس از اثبات تحقق شرط در محکمه زن خود را مطلقه سازد.
مستندات قانونی - طلاق زن بدلیل اعتیاد شوهر
ماده 1129 قانون مدنی
در صورت استنکاف شوهر از دادن نفقه وعدم امکان اجراء حکم محکمه و الزام او به دادن نفقه زن می تواندبرای طلاق به حاکم رجوع کند و حاکم رجوع کند و حاکم شوهر او را اجبار به طلاق می نماید.همچنین است در صورت عجز شوهر از دادن نفقه .
ماده 1130 قانون مدنی
در مورد زیر زن می تواند به حاکم شرع مراجعه و تقاضای طلاق نماید در صورتی که برای محکمه ثابت شودکه دوام زوجیت موجب عسر و حرج است می تواند برای جلوگیری از ضرر و حرج زوج را اجبار به طلاق نماید و در صورت میسر نشدن به اذن حاکم شرع طلاق داده می شود (اصلاحی 8/10/61 )
تبصره - عسر و حرج موضوع این ماده عبارت است از به وجود آمدن وضعیتی که ادامه زندگی را برای زوجه با مشقت همراه ساخته و تحمل آن مشکل باشد و موارد ذیل در صورت احراز توسط دادگاه صالح از مصادیق عسر وحرج محسوب می گردد : 1- ترک زندگی خانوادگی توسط زوج حداقل به مدت شش ماه متوالی و یا نه ماه متناوب در مدت یک سال بدون عذر موجه . 2- اعتیاد زوج به یکی از انواع مواد مخدر و یا ابتلاء وی به مشروبات الکلی که به اساس زندگی خانوادگی خلل وارد آورد و امتناع یا عدم امکان الزام وی به ترک آن در مدتی که به تشخیص پزشک برای ترک اعتیاد لازم بوده است . در صورتی که زوج به تعهد خود عمل ننماید و یا پس از ترک ، مجددا" به مصرف موارد مذکور روی آورده ، بنا به درخواست زوجه ، طلاق انجام خواهد شد . 3-محکومیت قطعی زوج به حبس پنج سال یا بیشتر . 4- ضرب و شتم یا هرگونه سوء استفاده مستمر زوج که عرفا" با توجه به وضعیت زوجه قابل تحمل نباشد . 5- ابتلاء زوح به بیماری های صعب العلاج روانی یا ساری یا هر عارضه صعب العلاج دیگری که زندگی مشترک را مختل نماید . موارد مندرج در این ماده مانع از آن نیست که دادگاه در سایر مواردی که عسر و حرج زن در دادگاه احراز شود ، حکم طلاق صادر میگردد.
ماده 1133 قانون مدنی
مرد می تواند با رعایت شرایط مقرر در این قانون با مراجعه به دادگاه تقاضای طلاق همسرش را بنماید .
تبصره - زن نیز می تواند با وجود شرایط مقرر در مواد (1119) ، (1129) و (1130) این قانون ، از دادگاه تقاضای طلاق نماید
ماده 1119 قانون مدنی
طرفین عقد ازدواج می توانند هر شرطی که مخالف با مقتضای عقد مزبور نباشد در ضمن عقد ازدواج یا عقد لازم دیگر بنماید مثل اینکه شرط شود هر گاه شوهر زن دیگر بگیرد یا درم دت معینی غائب شود یا ترک انفاق نماید یا برعلیه حیات زن سوء قصد کند یا سوء رفتاری نماید که زندگانی آنها با یکدیگرغیر قابل تحمل شود زن وکیل و وکیل در توکیل باشد که پس از اثبات تحقق شرط در محکمه و صدور حکم نهائی خود را مطلقه سازد.