تماس و مشاوره با
وکیل پایه یک دادگستری
 
ساعات کاری دفتر
9:00 تا 18:00
ارسال سوال حقوقی و درخواست
آرشیو سوالات حقوقی از وکلای دادگران
تاریخ انتشار: چهارشنبه 01 آذر 1402

 شکایت پدر برای پس گرفتن مال امانی از پسر 

با سلام. پسرم ماشین من رو به رسم امانت گرفته تا باهاش کار کنه و مبلغی ب من بده الان چند سال ماشین دستشون و مبلغی ب من ندادن و من از طریق دادگاه پیگیر شدم که تو شعبه کیفری دادخواستم رد شد آیا میتونم دوباره تو همون شعبه کیفری پرونده تشکیل بدم ؟

 

امتیاز: Article Rating | تعداد بازدید: 185

پس رفتن مال امانی

 

پدر چگونه می تواند برای پس گرفتن مال امانت از پسرش شکایت کند ؟

  • عناصر تشکیل دهنده جرم خیانت در امانت عبارت است از وجود قرارداد قبلی، تسلیم شی، استرداد مال. 
  • وجود قرارداد قبلی اولین شرط تحقق جرم مزبور است. پس در تحقق این جرم مستلزم وجود یک قرارداد قبلی است که منشا امانت محسوب می شود و تسلیم شی در اثر عقدی از همان عقود مذکور در ماده یا حکم قانونگذار باشد.
  • مفهوم مخالف این سخن نیز حجیت دارد و اگر در خارج از قرارداد شی مورد امانت در اختیار کسی باشد و تلف یا استعمال شود چنین عملی بزه خیانت در امانت محسوب نمی شود؛ رای قدیمی شعبه پنجم دیوان عالی کشور به شماره ۱۴۵۱- مورخه ۱۳۱۷ نیز اعلام می دارد که تصرف مال گم شده خیانت در امانت محسوب نمی شود. 
  • مورد بعدی تسلیم مال توسط خود شخص بزه دیده است و تسلیم مال به خائن ضرورت دارد و چنانچه شخص بدون اطلاع قبلی یا برخلاف میل مال امانی را به دست آورده باشد عمل او ممکن است سرقت باشد نه خیانت در امانت مانند یک حکم قدیمی به شماره ۱۹۸۵ مورخه ۱۳۲۱ شعبه دوم دیوان عالی کشور.
  • به طور کلی تصاحب شی امانی عبارت است از به مالکیت درآوردن مال امانت و خودداری از پس دادن آن مال به مالک اصلی آن؛ عدم استرداد دلیل و اماره ای است بر تصاحب خودسرانه مال.
  • مجازات جرم خیانت در امانت و میزان حکم آن، طبق قانون جدید، تغییراتی داشته است. بر اساس قانون کاهش مجازات حبس تعزیری، جرم خیانت در امانت، در زمره جرایم قابل گذشت، قرار گرفته و با تغییر در حداقل و حداکثر مجازات برخی جرایم تعزیری، مجازات جرم خیانت در امانت و میزان حکم آن، از ۶ ماه تا سه سال، به نصف، یعنی ۳ ماه تا یک و نیم سال، تقلیل یافته است. نحوه شکایت از این جرم، با مراجعه شاکی به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی و پر کردن شکواییه می باشد.

 

پاسخ به پرسش مخاطب در خصوص پس گرفتن مال امانی پدر از پسر

♦  اصولاً در مورد پرونده هایی که مختومه می شوند مشمول اعتبار امر مختومه می شوند مگر اینکه قرار منع تعقیب صادر شده باشد و برای یکبار می توان همان پرونده را با همان جزییات به جریان انداخت اما در نظر داشته باشید که احتمالا شما عنوان مجرمانه درست انتخاب نکردید یا استدلال و مستنداتی به دادگاه ارایه نکردید که دادگاه شکواییه شما را رد کرد.  

♦  از طرفی استرداد مال امانی یک ضمانت اجرای حقوقی نیز دارد و شما می توانید در کنار رسیدگی کیفری مطالبه ضرر و زیان ناشی از جرم را نیز داشته باشید اما در نظر داشته باشید که چون دو مسئله حقوقی و کیفری توامان رسیدگی می شود و حتما باید تا قبل از ختم جلسه رسیدگی دادخواست مطالبه ضرر و زیان خود را تقدیم دادگاه کیفری کنید در غیر اینصورت شما می توانید باز هم در دادگاه حقوقی جداگانه اقامه دعوا کنید که البته کار کمی سخت است چون اطاله دادرسی بسیار پررنگ تر است.

 

 

مستندات قانونی - پس گرفتن اموال امانی از پسر توسط پدر

ماده ۶۷۴ قانون مجازات اسلامی 
هر گاه اموال منقول یا غیر منقول یا نوشته‌ هایی از قبیل سفته و چک و قبض و نظایر آن، به عنوان اجاره یا امانت یا رهن یا برای وکالت یا هر کار با اجرت یا بی‌ اجرت، به کسی داده شده و بنا بر این بوده است که اشیا مذکور، مسترد شود یا به مصرف معینی برسد و شخصی که آن اشیا نزد او بوده، آن ها را به ضرر مالکین یا متصرفین آن ها، استعمال یا تصاحب یا تلف یا مفقود نماید، به حبس از شش ماه تا سه سال، محکوم خواهد شد.

ماده ۱۰قانون آیین دادرسی کیفری

بزه‌دیده شخصی است که از وقوع جرم متحمل ضرر و زیان می‌گردد و چنانچه تعقیب مرتکب را درخواست کند، «شاکی» و هرگاه جبران ضرر و زیان وارده را مطالبه کند، «مدعی خصوصی» نامیده می‌شود.
ماده ۱۱ قانون آیین دادرسی کیفری

تعقیب متهم و اقامه دعوی از جهت حیثیت عمومی بر عهده دادستان و اقامه دعوی و درخواست تعقیب متهم از جهت حیثیت خصوصی با شاکی یا مدعی خصوصی است.
ماده ۱۶ قانون آیین دادرسی کیفری
هرگاه دعوای ضرر و زیان ابتداء در دادگاه حقوقی اقامه شود، دعوای مذکور قابل طرح در دادگاه کیفری نیست، مگر آنکه مدعی خصوصی پس از اقامه دعوی در دادگاه حقوقی، متوجه شود که موضوع واجد جنبه کیفری نیز بوده است که در این صورت می‌تواند با استرداد دعوی، به دادگاه کیفری مراجعه کند. اما چنانچه دعوای ضرر و زیان ابتداء در دادگاه کیفری مطرح و صدور حکم کیفری به جهتی از جهات قانونی با تأخیر مواجه شود، مدعی خصوصی می‌تواند با استرداد دعوی، برای مطالبه ضرر و زیان به دادگاه حقوقی مراجعه کند. چنانچه مدعی خصوصی قبلاً هزینه دادرسی را پرداخته باشد نیازی به پرداخت مجدد آن نیست.
ماده ۱۷ قانون آیین دادرسی کیفری

دادگاه مکلف است ضمن صدور رأی کیفری، در خصوص ضرر و زیان مدعی خصوصی نیز طبق ادله و مدارک موجود رأی مقتضی صادر کند، مگر آنکه رسیدگی به ضرر و زیان مستلزم تحقیقات بیشتر باشد که در این صورت، دادگاه رأی کیفری را صادر و پس از آن به دعوای ضرر و زیان رسیدگی می‌نماید.


پاسخ داده شده توسط کارشناس حقوقی ما

 

جهت ارتباط با وکیل پایه یک دادگستری کلیک کنید  - 88019243

ثبت امتیاز
نظرات
در حال حاضر هیچ نظری ثبت نشده است. شما می توانید اولین نفری باشید که نظر می دهید.
ارسال نظر جدید

Website

تصویر امنیتی
کد امنیتی را وارد نمایید:

جستجو
ارسال سوال حقوقی و درخواست

رزرو وقت مشاوره حقوقی با ما

در صورت تمایل به دریافت مشاوره حقوقی با وکیل پایه یک دادگستری و جهت هماهنگی و رزرو وقت مشاوره کلیک کنید.